Prune din grădină, nucă de la mama, restul aveam prin casă.
Am folosit:
- prune (cca jumătate de kg)
- jumătate de pahar de nucă măcinată
- jumătate de pahar de făină integrală
- 50-60 grame de unt rece
- 3-4 linguri de zahăr brun
- un gălbenuș de ou
- melasă
- scorțisoară
- nucșoară
- zeamă de lămâie
Întâi am făcut aluatul, că trebuie să stea la frigider.
Am amestecat nuca măcinată cu făina și cu zahărul. Am pus untul tăiat bucățele și l-am fărâmițat între degete, cu făina, până am obținut o compoziție nisipoasă. Am pus gălbenușul de ou să lege aluatul. Am format o bilă din aluat și l-am pus în frigider. L-am ținut la rece vreo oră.
Între timp m-am ocupat de prune.
Le-am curățat de sâmburi, le-am tăiat în 4 și le-am pus într-un bol. Am pus peste ele vreo 4-5 linguri de melasă, scorțișoară, nucșoară și zeamă de lămâie. Am amestecat și am lăsat să se pătrundă.
Cuptorul la 200 grade.
Am scos aluatul din frigider, am presărat peste el niște făină și l-am întins cu sucitorul direct pe hârtie de copt, până a ajuns cam la 5 mm grosime.
Am pus prunele peste aluat. Am lăsat o margine de cca 3 cm pe care am ridicat-o, să nu curgă zămurile care rezultă din prune+melasă+zeamă de lămâie.
Am băgat totul la cuptor, iar după cca 10 minute am redus la 170 de grade și am setat cuptorul doar pe coacere inferioară.
Așa a mai stat cca 35-40 de minute.
Am mâncat-o simplă, am mâncat-o cu înghețată, am mâncat-o cu cremă de brânză + frișcă + miere.
Gata!

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu